Hoppa till innehåll

Dalapop styr om stöd med anledning av coronaviruset

OBS: Vi har nu fördelat och betalat ut samtliga medel i vår pott för krisstöd. Vi ser just nu över möjligheterna till att fördela mer medel till potten och detta kommer om så händer uppdateras på hemsidan, på sociala medier och i nyhetsbrev.
Vi uppmanar samtliga att hålla koll på Kulturrådet, Konstnärsnämnden och Region Dalarna för nya utlysningar som kan komma yrkesverksamma i Dalarna till dels.

Just nu står vår bransch inför enorma utmaningar i form av inställda konserter och turnéer. Nästan alla led i kedjan drabbas av en inställd konsert. Arrangör, artist, agentur, ljudtekniker, teknikleverantörer m.m. blir direkt ekonomiskt drabbade och om det här håller i sig kommer vi se fullständiga ekonomiska katastrofer för både privatpersoner och företag inom musikbranschen.

Vi är en mycket liten organisation och har inga muskler att göra någon avsevärd förändring. Men vi kan göra någonting. Förhoppningsvis kan det hjälpa en gnutta på vägen och kanske ge lite tröst bland sömnlösa nätter och ekonomisk oro.

Vi kommer nu omfördela vårt supportstöd där du som drabbats av ekonomisk förlust på grund av inställda konserter och turnéer kan ansöka om stöd. Maxbeloppet att söka är 10 000 kr och blir det här ihållande kan vi komma att tillsätta mer pengar löpande. Ansökan är öppen nu och två veckor framöver till att börja med.

Några förhållningsregler vid ansökan:

– Stödet gäller endast artister, band, arrangörer, agenturer, ljudtekniker och teknikleverantörer med säte i Dalarna.

– Ansökan kan endast ske av företag med registrerad F-skatt eller av ideella föreningar.

– Ansökan sker genom mejl till ansokan@dalapop.se. Beskriv så utförligt som möjligt.

– Ansök inte om mer pengar än vad den faktiska förlusten är.

– Ansök endast för faktiska förluster. Det vill säga för konserter som är bekräftat inställda. Konserter som riskerar att ställas in får vänta.

– För artister gäller att en turné på minst 3 konserter är inställda. Arrangörer, ljudtekniker och teknikleverantörer kan ansöka om stöd oavsett hur många konserter som är inställda.

– Maxbelopp för ansökan är initialt 10 000 kr. Detta kan komma att ändras beroende på ansökningstryck.

– Ansökan gäller enbart det fria musiklivet. Institutioner och fast anställda musiker kan inte ansöka.

Vi vill understryka att det här bara är en droppe i havet och att det här på inte är ett sätt för Dalapop att köpa goodwill i en svår tid. Det här gör vi för att vi har en genuin vilja av att vilja hjälpa till och då det ännu inte finns några tydliga besked om hur statlig ersättning kommer se ut vill vi i ett tidigt skede dra vårt lilla strå till stacken.

Det gör att vi kommer att tvingas genomföra färre supportinsatser i sommar och i höst. Vi hoppas att alla har överseende med detta. Samproduktioner och redan avtalade supportinsatser berörs inte. Dalapops personal i samråd med ordförande i styrgrupp kommer välja ut vilka aktörer som tilldelas stöd och beslutet kan inte överklagas.

Vill du som företagare eller privatperson bidra ekonomiskt är detta möjligt. Mejla hej@dalapop.se för vidare dialog.

Vi kommer den närmsta tiden öka våra utskick av nyhetsbrev där vi uppdaterar om andra stödåtgärder som sker för branschen. Är du drabbad eller tror att du kommer drabbas rekommenderar vi att du direkt anmäler din e-postadress på länken nedan.
http://hyperurl.co/dcg8yp

Behöver du stöd och rådgivning eller bara prata av dig går det givetvis bra att ringa eller mejla till oss. Alla kontaktuppgifter finns på dalapop.se.

Vi vill också rekommendera artikeln på Musikindustrin.se som beskriver gårdagens stödpaket från regeringen på ett väldigt bra och pedagogiskt sätt. Kolla in den!
http://www.musikindustrin.se/…/atgardspaket-fran-regeringen/

Du som privatperson kan också bidra till Dalarnas musikliv genom några enkla insatser:

– Begär inte pengarna tillbaka vid inställda konserter. Köp biljetter till höstens konserter redan nu. Ät lunch eller middag hos spelstället om verksamheten även innefattar matservering.

– Köp merch och fysiska skivor av regionala artister. Ett flertal av utgivningarna kan köpas via Bengans. (www.bengans.se) I övrigt är det enkelt att ta kontakt med artisten via Facebook för köp. Din garderob behöver säkert en till bandtröja!

– Streama regionala artister så mycket det bara går! Vi har satt ihop en spellista med samtliga spår som varit med på vår spellista det senaste året och den går att hitta här:
https://spoti.fi/2QklWXy