Hoppa till innehåll

Stiko Per Larsson tilldelas utmärkelsen Årets Dalaprofil – nu kommer albumet Fri Fågel

Under torsdagen tilldelades Stiko utmärkelsen ”Årets Dalaprofil” på Dalarnas företagsgala, Stjärngalan. Utmärkelsen tilldelas en person som genom sin företagsamhet, kreativitet och initiativförmåga har tagit världen till Dalarna och Dalarna till världen. Tidigare har bland annat Gunde Svan, Sanna Kallur och Tove Alexandersson tilldelats utmärkelsen.

– Det är smått ofattbart, men idag utsågs jag till ”Årets Dalaprofil” 2020. Utmärkelsen har tidigare år gått till väldigt framgångsrika människor inom sitt område. Såna där som vinner OS-guld typ. En del av mig tror nog fortfarande att det blivit fel någonstans. Jag menar, det finns ju massor med människor som varje dag gör otroliga saker i mitt län. Och så blev det jag? I mitt hjärta är jag självklart oerhört stolt och tacksam, säger Stiko Per.

Stiko Per Larsson har stått i främre ledet inom folkrocken och singer/songwriter-genren under flera år nu. Med sina turnéer till fots, sin flitiga utgivningstakt och med ett väldigt nära och starkt band till sin publik har han skapat en alldeles egen plats på den svenska musikkartan. 

På det nya albumet ville Stiko spela in som man spelade in skivor förr, genom mänskliga öron i en studio – inte genom att skicka filer till varandra. Han tog med sig ett knippe låtar, bokade några dagar på legendariska Park Studios i Stockholm, bjöd in sina musiker och spelade in under hösten 2020. 

På skivan sjunger Stiko om att palla äpplen i barndomens Dalarna (Pappas Saab), om försvunnen vänskap (Jim & jag), om att bo i lägenheten bredvid Astrid Lindgren (Landet i fjärran). Han sjunger om den hungriga glömskan, om att envis hålla fast i små och stora minnen (Längre nedåt floden) och han gör en duett med den fantastiska Peter LeMarc (Vi som finns & de som försvann). 

– Jag är en drömmare och har hopplöst lätt att vältra mig i minnen och nostalgi. När jag skriver så går jag på instinkt och magkänsla, det jag vill säga skriver jag. Nu när skivan är färdig är det enklare att se låtarna som en helhet. Många texter beskriver ett sökande, små nedslag i barndomen och uppväxten och i mitt vuxna liv. Man är på väg någonstans, men vet inte riktigt vart. Man kan bara hoppas att man hittar rätt. Jag är väldigt lycklig där jag är just nu, skivan beskriver på många sätt vägen hit, säger Stiko Per.

2020 har varit ett speciellt år för Stiko, precis som för alla andra. När pandemin tog fart i Sverige och landets scener stängdes flyttade Stiko till en digital plattform och har under hela året, varje vecka, gjort en streamad konsert för en ständigt växande skara fans. Likt en digital lägereld strömmar nu publiken till Stikos konserter. De har delat med sig av både glädje och sorg, knutit band till varandra och hjälpt varandra hålla huvudet över ytan med Stikos musik som sammankallande kraft. Konserterna har nu nått över en miljon visningar och kommer fortsätta så länge det behövs. 

Första singeln ”Vi som finns & de som försvann” släpptes under sommaren 2020 och är en duett med Peter LeMarc. Titelspåret ”Fri fågel” blir nästa låt från skivan att hamna i fokus! 

”Fri fågel” släpps 29 januari i samproduktion med Dalapop. Albumet släpps digitalt, på CD samt i en begränsad upplaga på vinyl.

Lyssna och beställ albumet här!