Hoppa till innehåll

Dalapops produktionsstipendium till Raketklubben

Under hösten utlyste Dalapop tillsammans med Green Hotel och Musikcenter den sjätte upplagan av Dalapops produktionsstipendium som delas ut en gång per år. Stipendiet delas ut till en artist, producent eller ett band som visat motivation och driv under det gångna året och behöver skapa, repa eller producera i en kreativ miljö. På julafton presenterades årets stipendiat.

Under en långhelg får stipendiaten vistas i den kreativa miljön på Green Hotel där hotellet ställer upp med boende med högsta komfort och fantastisk utsikt över Siljan. Musikcenter ser till att allt som behövs för att repa och skapa låtar finns på plats och Dalapop ordnar med mat och eventuella kringkostnader.

I år tilldelas stipendiet för första gången ett helt band då det tilldelas Borlängebandet Raketklubben.

Raketklubben – popbandet från musikmeckat Borlänge – gjorde redan 2018 sin hembygd stolta med den storslagna debutsingeln Industristad. Bandet bröt ny mark i Sverige när de under 2020 släppte sitt debutalbum och mottogs av unisona hyllningar från norr till söder. Med starka poplåtar som Astronaut och Is i magen/Is i hjärtat nominerades debuten till årets pop/rock i GAFFA-priset 2021 och bandet beskrevs i P3 som ett av de viktigaste banden att hålla koll på under året. Den 20:e oktober 2023 släppte Raketklubben EP:n Vuxen & Heartbroken och firade med en utsåld releasespelning i Falun med över 400 besökare.

– Att Dalapop hjälper oss röja undan geografiska och praktiska hinder under en långhelg så att vi bara kan fokusera på att skapa musik tillsammans är ett väldigt konkret sätt att hjälpa oss hålla uppe det momentum vi jobbat hårt för att nå. Vi är glada, hedrade och svintaggade på att börja jobba fram nästa släpp. Vem vet vad Tällberg drar ur oss?, säger Linn Grins, sångerska och gitarrist i Raketklubben.

Vistelsen för stipendiaten sker under våren 2024.

Tidigare stipendiater:

2018: David Rönnegård
2019: BJOERN
2019: Mats Björke & Martin Riverfield
2021: Maja Ottilia
2022: Oliver Storgärds